Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация

...
Varna24.bg Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество 32 към Синдикалната федерация
Коментари Харесай

Синдикален лидер от Варна разкри защо се е стигнало до трагедията с пожарникаря в Пловдив

Varna24.bg  Ивайло Янчев, ръководител на Синдикално сдружение 32 към Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и настоящ пожарникар във Варна.

" Според нас повода за трагичната загуба на сътрудника ни от Пловдив не е в събитията, а в самата техника, която е закупена от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ защото има висок център на тежестта, така наречен " жив товар “. Това е водата, която е в цистерните. Автомобилът е очакван за горски пожари, закупен по оперативна стратегия " Регионално развиване ". Този автомобил би трябвало да е очакван за работа в пресечена околност – гори, ниви, поляни и то при рискови условия. Нали разбирате, че това е рискова обстановка. Този автомобил би трябвало да бъде изискан по всички стандарти за сигурност.  Важно е да отбележим, че този проблем е на европейско равнище. През август 2017 година със същия модел автомобил има злополука, в която умира немски пожарникар. Има следствие и дело, в което доказва, че автомобилът се е движил с 30 км/ч и има изнесен център на тежестта, който води до катурване.

Друг доста значителен проблем е това, че нямаме построени полигони за пожарни коли. Място, където водачите на такива коли да упражняват за реакция в рискови обстановки. Имаме разпоредба, която регламентира специфичния режим на придвижване, която през 2010 година беше изменена. Преди това имаше заложено условие нашите водачи да са наложително с С и D категория. След това този текст беше отстранен от наредбата и сега водачите са единствено с С категория.

Относно въпросът ви дали техниката във Врана е сигурна? Имаме коли като тези в Пловдив, Ловеч, Бургас, Велико Търново, те са едни и същи, закупени по една и съща стратегия. В момента същия модел пожарни коли, за които приказваме, че са рискови, има в Дългопол, Втора районна работа " Защита популацията “ гр. Варна и в Долен Чифлик. Неофициално имаме информация от сътрудници, че се усещат несигурни с тези коли.

Важен миг е това, че при търг за закупуване на пожарни коли, водещ критерии е най-ниската цена. Това не би трябвало да е по този начин. Според спецификата те дават отговор на условията, само че това е единствено по документи. Едно от условията е тези коли да изискан на 30-33 градуса надолнище. Тези заложени критерии обаче не плануват рисковата обстановка. Ние по тази причина желаеме да се направи проучване на полигон, в придвижване, тогава да забележим по какъв начин се държат тези коли на пътя.

А другояче проблемите са доста и съм го споделял нееднократно. От битов темперамент са основно. В момента се строи пожарна работа в " Аспарухово “, което се проточва близо пет години. Кадрови проблем също имаме. В курортните комплекси нямаме построени пожарни сектори и се командироват чиновници от страната. Идват сътрудници от дребни районни служби, където не разполагат с техника като нашата и тук те срещат усложнения. Във Варна знаете трафикът е доста претрупан поради ремонтите, а сътрудниците нямат опит. Създават ни проблеми и погрешно паркираните коли. Създават ни проблеми и хората, които карат нападателно на пътя. Отделно от всички тези условия лидерът би трябвало да се преценява и с изнесения център на автомобила. Това основава предпоставки за ПТП и стрес измежду нашите чиновници да си правят качествено работата “, сподели Ивайло Янчев.

Вижте повече във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР